Bästa språkappar

De 10 bästa språkapparna för att lära sig språk

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Funderar du på hur eller om språk och teknologi går hand i hand? Många vill lära sig ett eller flera nya språk, men tycker att det är svårt att komma igång Med dagens teknologi har det aldrig varit lättare att lära sig ett nytt språk. Den tekniska utvecklingen har försett oss med appar som kan vara till stor hjälp i din inlärning. 

En app, som går att ladda ned till alla smarta mobiltelefoner och surfplattor, har blivit en både populär och vanligt lösning. Utvecklingen på området har gått med raketfart och numera finns det en app för precis allt. 

Det är goda nyheter för dig som vill lära dig ett nytt språk, eftersom det finns många appar som är utvecklade för att bidra till språkinlärning. Fördelarna med att använda en app som språklärare är att du kan ha med den överallt. De allra flesta av oss har i regel mobilen med oss var vi än är. I och med det kan du alltid hitta lite tid för att träna på att prata franska, kinesiska, tyska eller vilket språk du nu vill lära dig. 

I den här artikeln ska vi titta lite närmare på de bästa språkapparna som du kan ladda ned och använda i dagsläget.

1. Babbel
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Nej

Babbel, inte babblande, är en språkapp som har funnits sedan 2008. Det vittnar om att appen fungerar bra för att lära sig ett nytt språk och att systemet för språkinlärningen håller en hög kvalitet. Enligt personerna som ligger bakom appen har de mer än 20 miljoner användare från hela 190 länder. Det gör Babbel till en av världens mest använda och hårdast arbetande språklärare.

I skrivande stund kan du lära dig hela 13 nya språk med Babbel och i den samlingen ingår de nordiska språken danska, norska och svenska. Om du vill förbättra dina kunskaper i svenska har du även möjlighet till det.

Det är gratis att ladda ned Babbel, men för att få tillgång till allt material måste du köpa en prenumeration. Abonnemangen kostar inte mycket i månaden och du får även rabatt om du tecknar ett årsabonnemang. Priset är angivet i euro.

Det som gör att Babbel är en så populär och mycket använd språkapp är att det finns många aktiviteter som är sammansatta för att du ska lära dig ett nytt språk. De här aktiviteterna gör inlärningen rolig och aktiviteterna är skräddarsydda av fler än 150 språkexperter. Enligt Babbel själva hade 92 procent av användarna förbättrat sina språkfärdigheter under loppet av de första två månaderna.

I Babbel-appen kan du bland annat göra korta kurser och uppgifter som fokuserar på hur du kan använda det nya språket i reella situationer, till exempel när du ska handla, beställa något eller fråga någon om hjälp. Babbel har också en live språkkurs där du kan lära dig språk direkt från en språklärare oavsett var du befinner dig. Forskning visar att aktivt och roligt lärande är det bästa sättet att lära sig något nytt på, och det har Babbel helt klart integrerat i sin interaktiva lärmodell.

Besök Babbel och lär dig mer om språkappen
2. MosaLingua
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 9
Muntlig inlärning: Ja, ljudklipp
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Internet- och appbaserad
Gratis provperiod: Ja, 15 dagar
Social inlärning: Ja

Vill du lära dig att prata de mest talade språken i Europa, kan MosaLingua vara språkappen för dig. Den här appen har bara de klassiska språken engelska, franska, italienska, portugisiska och tyska. Det är en fördel att lära sig ett eller flera av de här språken. Engelska är ett av de mest talade språken i världen, och kan du prata engelska kan du resa jorden runt och göra dig förstådd.

Appen går att ladda ned till alla smarta mobiltelefoner och liknande digitala enheter. Det kostar att använda den här appen men fördelen är månadskostnaden för abonnemanget är billigt. Priset uppges i euro.

MosaLingua lär dig språk genom ett helt speciellt upplägg. Här är det långvarig memorering med hjälp av tekniker som är baserade på kognitiva och psykologiska koncept som gäller. Hos MosaLingua lär du dig viktiga kom ihåg-tekniker, ord och fraser. Fokus ligger på ett aktivt lärande och du har ett arbetslag runt dig som hjälper dig med din inlärningsprocess.

En annan fördel med MosaLingua är att de driver en blogg som de ständigt uppdaterar med nyttig språkinformation. Du kan läsa om vanliga fel som många gör när de pratar engelska, franska och tyska; vilka ordböcker du bör ha tillgängliga och användbara engelska verb för att bara nämna något.

MosaLingua har fler än 11 miljoner användare och de har arbetat upp ett bra rykte. På språkappens hemsida kan du läsa om vad nöjda användare har att säga om MosaLingua. Språkappen har också 11 års erfarenhet av inlärning bakom sig, något som gör att kvaliteten är hög.

Besök MossaLingua och lär dig mer om språkappen
3. Duolingo
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 38
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Helt gratis app
Social inlärning: Nej

Duolingo är en helt kostnadsfri språkapp och med hjälp av den skan lära dig många av världsspråken. Du kan välja mellan 26 språk, bland annat hebreiska, klingon, swahili och walesiska (även kallad kymriska). Är det ett främmande språk som du kan sedan tidigare får du även möjligheten att vidareutveckla och underhålla den kunskapen med Duolingo.

Med Duolingo kan du lära dig nya språk genom att tävla mot vänner, lösa uppgifter och fokusera på specifika områden, till exempel affärsliv, dagliga göromål eller medicin. De erbjuder också flera kurser som du kan välja mellan, och hela inlärningsprocessen är mycket individualiserad då du kan göra flera val som passar dig och dina önskemål samt din förmåga att lära dig ett nytt språk bäst.

Duolingo är som sagt en gratis språkapp där mycket finns tillgängligt, men de har även ett abonnemang som heter Plus. Det kostar pengar men i gengäld får du tillgång till flera effektiva och roliga metoder att lära dig ett nytt språk på.

Duolingo är tillgänglig på alla smarttelefoner och enligt de som är ansvariga för appen ligger de på första plats när det kommer till undervisning i språk. Språkappen har i alla fall flera tusen användare.

Besök Duolingo och lär dig mer om språkappen
4. Memrise
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 23
Muntlig inlärning: Ja, video
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Flashkort-app
Gratis provperiod: Nej, gratisversion
Social inlärning: Nej

Ska det vara jobbigt och tråkigt att lära sig ett nytt språk? Inte enligt språkappen Memrise. Personerna som ligger bakom språkappen har byggt upp hela konceptet på tre grundpelare, och de pelarna är vetenskap, underhållning och socialt nätverk. När du kopplar ihop de tre pelarna får du ett genialt recept för språkinlärning.

Som namnet antyder använder appen mycket memoreringslekar för att du ska lära dig så många ord som möjligt på kortast möjliga tid. I appen finns det också många filmklipp tillgängliga och lektioner som du kan vara med på. Fördelen med en digital lärplattform är att du hamnar i sammanhang som kan förekomma i verkligheten och därmed också träna på vad du ska säga i en sådan situation.

Enligt Memrise har de 60 miljoner användare och en ranking på 4,8 stjärnor av 5 möjliga. Om du införskaffar ett premiumabonnemang får du tillgång till olika spel. Priset för abonnemanget beror på om du väljer att betala för en månad i taget eller ett helt år på en gång. Appen finns självklart för alla digitala enheter.

Besök Memrise och lär dig mer om språkappen
5. Busuu
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 12
Muntlig inlärning: Ja, påhittade konversationer
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja, 30 dagar
Social inlärning: Nej

Namnet är kanske inte det allra bästa valet för en språkapp, men frånsett det mindre bra namnet är det här en av de mest använda språkapparna i världen med cirka 50 miljoner användare. Med Busuu kan du lära dig många språk och det som gör appen unik är att du kan komma i kontakt med personer som har språket som du vill lära dig som modersmål. Du kan prata med en expert och testa dina kunskaper samt få rättat ord och uttryck som du uttalar fel. Busuu har också ett stort utbud av interaktiva lektioner.

Busuu har satt ihop kurser vars innehåll motsvarar en termin på högskola. Appen är lite dyrare än andra språkappar, något som kan upplevas som ett minus. Sanningen är att prenumerationen ändå blir billig om du binder upp dig för ett år istället för att betala för per månad.

Besök Busuu och lär dig mer om språkappen
6. HelloTalk
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 150, ljudlektioner: 10
Muntlig inlärning: Ja, med andra användare
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Nej, gratisversion
Social inlärning: Ja

HelloTalk är också en väldigt rolig språkapp som låter dig kommunicera med personer som har det språk du vill lära dig som sitt modersmål. Du kan faktiskt lära dig ett språk direkt av dem. Det bästa sättet att lära sig ett språk på är att använda det, och när du ska prata med någon som har språket som modersmål måste du tala språket. Ju mer du talar det, desto lättare går det.

Som användare av appe kan du chatta med andra användare via videosamtal, röstinspelningar, text eller till och med klotter (doodles). Det är inte alltid lätt att prata med någon när du håller på att lära dig ett nytt språk och det är något som HelloTalk har tagit fasta på och utvecklat verktyg för. Därför har du en rad funktioner till din hjälp, till exempel översättning och rättstavningsprogram medan du chattar.

HelloTalk har fler än 150 språk tillgängliga och de har 30 miljoner användare. Det säger något om det stora nätverk som du kan bli en del av. Appen är gratis att använda och fungerar på alla smarttelefoner.

Besök Hellotalk och lär dig mer om språkappen
7. Beelinguapp
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 15
Muntlig inlärning: Nej
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Nej
Social inlärning: Nej

Beelinguapp ger en helt annan upplevelse än alla andra språkinlärningsappar. Här kan du nämligen lyssna på ljudböcker eller så kan du läsa in dem själv på det språk du vill lära dig. Som med alla andra appar kan du lyssna på eller läsa in boktexterna var och när som helst. Du lär dig kanske inte ett helt nytt språk enbart genom att lyssna på ljudböckerna, men de fungerar som ett bra komplement till annan språkinlärning. Beelinguapp är perfekt att använda om du vill förbättra ditt uttal.

Beelinguapp har hela 13 språk tillgängliga och appen har en karaoke-funktion som låter dig läsa in boktexterna. En annan bra detalj i den här språkappen är att den har en funktion som markerar meningarna, något som hjälper dig att läsa samma mening på båda språken.

Det behöver inte kosta något att använda Beelinguapp, men om du vill ha tillgång till ett större och mer omfattande bibliotek finns det ett premiumabonnemang som du kan teckna. Även utan den här prenumerationen är biblioteket som du har tillgång till väldigt stort. I och med det finns det ingen anledning att känna sig tvingad att lägga pengar på den här språkappen.

Besök Beelinguapp och lär dig mer om språkappen
8. TripLingo
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 10
Muntlig inlärning: Nei
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Nei
Social inlärning: Nei

Som namnet på appen antyder är det här en app som är mer till hjälp när du är på resande fot. Appen ska hjälpa dig med att konversera med lokalbefolkningen på ett enkelt sätt. TripLingo fokuserar i första hand på den kulturella delen av språkinlärningen och det kan vara en fördel att du har lite kunskaper i det aktuella språket innan du laddar ned TripLingo. Det är ingen fara om du är nybörjare för TripLingo har en inbyggd översättningsfunktion.

Appen har också en del andra fördelar som inte har direkt med språkinlärning att göra. TripLingo har till exempel säkerhetsverktyg som består av medicinska meningar, lokal nödinformation och liknande. De har också ett reseverktyg som hjälper dig med valutaomvandling, dricksberäknare och flera andra liknande funktioner.

TripLingo har funnits sedan 2011 och appen fungerar på alla smarttelefoner.

Besök TripLingo och lär dig mer om språkappen
9. Rosetta stone
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 25
Muntlig inlärning: Ja, taligenkänning
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja, 3 dagar
Social inlärning: Nej

Rosetta Stone är en språkinlärningsapp och med den kan du lära dig ett nytt språk med hjälp av bilder. Vanliga fraser eller ord är knutna till bilderna och du måste upprepa orden om och om igen, något som både hjälper dig att komma ihåg orden och öva på att uttala dem. Du kan också lyssna på talböcker på det språk du vill lära dig.

Rosetta Stone har 24 språk tillgängliga. Appen fungerar också utan internetuppkoppling och det innebär verkligen att du kan lära dig ett nytt språk när och var som helst. När du laddar ned Rosetta Stone får du prova appen gratis i tre dagar. Om du gillar appen och det den erbjuder måste du prenumerera på tjänsten för att ha tillgång till läro verktygen efter att de tre provdagarna är slut.

Besök Rosetta Stone och lär dig mer om språkappen

Varför ska du lära dig ett nytt språk?

Innan du laddar ned någon av de språkappar som vi har rekommenderat, och lägger pengar på något av de abonnemang som aktörerna erbjuder, funderar du kanske på varför du ska lägga pengar och tid på att lära dig ett nytt språk

Det finns många anledningar till att lära sig ett nytt språk, men den viktigaste är att du vill göra det. Att lära sig ett nytt språk ska trots allt vara roligt, annars kommer du aldrig att lära dig det. Du ska också ha användning för språket. När du lär dig ett främmande språk öppnar det upp för helt andra kommunikationsmöjligheter och du kan skaffa dig vänner i andra länder och därmed också utöka ditt sociala nätverk. Är du ofta ute och reser är det alltid en fördel att kunna språket som de infödda talar. Det finns många situationer där det är en fördel att kunna göra sig förstådd. 

När du lär dig ett nytt språk lär du dig också kulturen som är kopplad till språket. Att öka sin förståelse för andra kulturer har aldrig varit viktigare än nu i och med att världen ständigt blir mer globaliserad och samhället blir allt mer mångkulturellt. När du lär dig ett nytt språk lär du också känna nya människor och det kommer också öka förståelsen och acceptansen för varandra. Nya språk ökar dina upplevelser av världen runt dig betydligt. 

FAQ om de 10 bästa språkapparna för att lära sig språk

Vilken språkapp är bäst?

Det finns många bra appar och en av de mest populära är Duolingo. I den appen kan du lära dig 20 olika språk och det finns flera nivåer så att både du som redan kan en del och du som är nybörjare kan använda appen. Duolingo är gratis att använda och det i kombination med ett bra innehåll har gjort att appen är omtyckt.

Hur snabbt kan man lära sig ett språk?

Hur snabbt du kan lära dig ett språk beror på hur mycket tid du avsätter för ändamålet varje dag. De flesta experterna räknar med att det tar upp till ett år innan du behärskar ett nytt språk för vardagligt bruk, och att det kan ta fem år innan du kan det på en akademisk nivå.

Kan man lära sig två språk samtidigt?

Ja. Barn som har tvåspråkiga föräldrar lär sig två språk samtidigt och det kan även vuxna göra.

Finns det gratis språkappar?

Ja. Duolingo är en gratis språkapp. Det finns också många aktörer som erbjuder kostnadsfria provperioder i 30 dagar.

Vilka språk kan man lära sig i en språkapp?

Det finns mängder av språk du kan använda en språkapp för att lära dig. Ofta finns de allra största språken representerade, så du har goda möjligheter att lära dig engelska, franska, italienska, spanska och tyska. Men, det går även att hitta appar som lär dig japanska, kinesiska och ryska. Med andra ord är möjligheterna till att hitta en app som lär dig just det språk du är nyfiken på stora.

Innehållsförteckning